3 FEBRUARI 2020
DOOR: MARLON DIJKHUIZEN, CHILDFIRST
”Vanavond heb ik een tien minuten gesprek op school”, hoor ik een moeder zeggen.
Meteen voel ik een negatief gevoel opkomen. Tien minuten, da’s best kort, zou je denken. Mijn associatie bij het begrip tien minuten gesprek is niet ‘kort’. Sterker nog, het is het tegenovergestelde.
Hoe zijn tien minuten gesprekken voor de leraar?
Mijn moeder was vroeger lerares op een basisschool. Juf dus. Een mooi en waardevol beroep. Ik heb het vaak leuk gevonden dat mijn moeder juf was, behalve de perioden van de tien minuten gesprekken. Tien minuten gesprekken betekenden voor mij dat mama meerdere avonden in de week van huis was. Eigenlijk ook geen avonden, maar hele dagen. Overdag gaf ze natuurlijk gewoon les, ze at snel wat op school en daarna begonnen de gesprekken. Pas laat in de avond kwam ze weer thuis.
Stel dat een leraar gemiddeld zo’n 25 kinderen in de klas heeft. Voor elk kind een gesprek van tien minuten, keer 25, is 250 minuten. Dat is ruim vier uur non-stop praten. Daar zit natuurlijk nog wat uitloop, wisseling van ouders en hopelijk voor de leraar een enkele pauze tussen. Zouden we dat krap afronden, zouden ouders niet veel meer tijd vragen dan de daadwerkelijke tien minuten én zou de leraar geen tot weinig pauze nemen, kunnen we daar voor het gemak zes uur van maken. Minimaal.
Heb ik recht op een apart tien minuten gesprek na scheiding?
Tegenwoordig heeft bijna de helft van de kinderen in een klas gescheiden ouders. Dat kan heel vervelend zijn, hoeft niet. Wat wel vervelend is, is als je ouders niet meer met elkaar kunnen communiceren en daarbij ook nog eens ruzie maken. In zo’n geval verschijnen ouders dan vaak ook niet gezamenlijk op een tien minuten gesprek. Als gezaghebbende ouder heb je recht op informatie van de school. De school moet de ouder dan ook die informatie verstrekken. Vind jij als ouder dat jij niet met jouw ex op hetzelfde gesprek hoeft te komen, en vraag jij een eigen gesprek aan, behoort de school deze mogelijkheid te bieden.
Mag mijn nieuwe partner mee naar een tien minuten gesprek?
Een kind behoudt na de scheiding zijn ouders. Papa blijft papa en mama blijft mama. Hier kunnen na verloop van tijd nieuwe partners bij komen. Voor de wet hebben nieuwe partners geen status als ‘ouder’. Een kind kan volgens de wet maar twee ouders hebben, en dat had ‘ie immers al. Juridisch worden nieuwe partners door school gezien als derden. School mag slechts informatie aan derden verstrekken met toestemming van beide gezaghebbende ouders. Wil jij je nieuwe partner meenemen naar een oudergesprek? Bedenk je dan eerst of dit belangrijk is voor het kind, voor jullie verstandhouding als gezamenlijke ouders (ook al zijn jullie ex-partners) en check daarna ook bij de andere ouder of die hier toestemming voor geeft.
Een extra tien minuten gesprek...
dan moet ik mama nog langer missen.
Helaas zijn er situaties waarin het niet anders is dan het voeren van twee afzonderlijke oudergesprekken. Hier heb je als ouder recht op en het is belangrijk op de hoogte te blijven van de ontwikkeling van jouw kinderen, zeker in een vechtscheiding. De school behoudt een neutrale positie in de scheiding en informeert ouders dan ook beide. Mocht je in deze situatie zitten en zie je een gezamenlijk gesprek echt niet zitten? Informeer dan bij de leraar naar de mogelijkheden. Is het gelukt? Neem dan meteen een bloemetje mee ;)