Het Mattenspel - de Stem van het kind

Het Mattenspel kan worden ingezet bij het werken met kinderen en ouders in:

✅ een scheidingssituatie

✅ een pleeggezin

✅ een vluchtelingensituatie

✅ bij gezinsproblemen of een andere situatie waarbij inzicht in het sociaal netwerk gewenst is

 

Wat biedt het Mattenspel jou?

Het Mattenspel biedt in korte tijd veel inzicht in hoe een kind, jongere of ouder de situatie ervaart. Het kan vanaf jonge leeftijd (vanaf 3 jaar) worden ingezet. Het laat iemand spelenderwijs over zijn leefsituatie praten. Het spel is gebaseerd op beeldend lesmateriaal. Dit vanuit de kennis en ervaring dat spelend en bewegend praten voor kinderen een goede ingang biedt en voor jongeren / volwassenen bewustwording en verwerking brengt. Gelijkwaardigheid bij het spelen van Het Mattenspel is een basisgedachte. Als het spel door een kind wordt gelegd gaat de begeleider aan het eind van het spel zelf deelnemen aan het spel. Dit opent deuren bij een kind.

 

Het spel is er in een grote grondversie en een tafelversie. De grondversie wordt  ingezet voor het jonge kind tot en met de puberleeftijd. De tafelversie wordt ingezet voor jong volwassenen en ouders. Professionals die het spel met het kind spelen zijn getraind en gecertificeerd. Zij werken met de gedragscode die gekoppeld is aan de spelmethode, als het spel met een kind wordt gedaan. Het Mattenspel is exclusief beschikbaar voor degenen die een opleiding hebben gevolgd en kan niet los besteld worden.

 

Hoe kun je Mattenspel begeleider worden?

1️⃣ Om Mattenspel begeleider te worden volg je de online theorie training en ben je aanwezig tijdens de praktijkdag. Dit is een dag van 10.00 uur tot 16.30 uur op verschillende lokaties in het land. Vanaf oktober 2022 wordt deze training ook in Noord Nederland aangeboden, op de vaste lokatie in Veendam of een andere lokatie in overleg. We nemen samen de theorie door, bespreken verschillende casussen en je oefent met de praktijk van Het Mattenspel onder begeleiding van de trainer. De basistraining zit altijd snel vol, dus wacht niet te lang met inschrijven. 

2️⃣ Als je jouw praktijkopleiding hebt gepland, kun je de online theorie training gaan volgen. Via jouw account (log in via mijn account op de website van De Stem van het Kind) kun je direct aan de slag. De theorieopleiding moet je gevolgd hebben, voordat je begint aan je praktijkopleiding. De theorie kun je volgen in je eigen tijd en tempo, vanuit je huis of werkplek. In jouw account op de website vind je na je bestelling alle gegevens. Vanaf de dag dat je je hebt aangemeld heb je 90 dagen de tijd om deze te volgen. Gemiddeld genomen neemt de theorietraining 4 uren in beslag.

3️⃣ Na het volgen van de theorie en de praktijkopleiding krijg jij de Grondversie mee naar huis. Dit zit bij de prijs inbegrepen. Liever ook de Tafelversie of een van onze andere vervolgmethodes? We hebben altijd een voorraadje bij ons. Na de training kun jij het direct mee naar huis nemen!

4️⃣ Als je de volledige theorie en praktijkopleiding hebt gevolgd kun je hartstikke goed aan de slag met Het Mattenspel en ben je gecertificeerd Begeleider.

Wil je meer uit de leggingen halen? Dan is er een experttraining. Het bied je veel aanvullende inzichten in de analyse van persoonskenmerken en oneigenlijke taken.

 

Wat leer je tijdens de training?

Tijdens de basisopleiding leer je Het Mattenspel toepassen in de praktijk. Het ontstaan van het Mattenspel, de ondersteunende basismethodieken, het visuele en verbale cognitieve systeem, de breinwerking en het werken met het Mattenspel komen uitgebreid aan de orde in de online theorie. Tijdens de praktijk training leer je het toepassen.

Het materiaal van Het Mattenspel is gedrukt op duurzaam PVC materiaal, zodat het af te nemen is met een natte doek en niet kan scheuren.

Na de training ga jij dus naar huis met:

✅ De grondversie van Het Mattenspel op duurzaam PVC materiaal en een doos om het in op te bergen

✅ Inventarisatie en analyse formulieren

✅ Toegang tot de Dropbox met materialen

✅ Toegang tot onze online community

✅ Vermelding op onze website als erkend begeleider

✅ Een berg aan nieuwe informatie en hopelijk veel inzichten

 

Opleidingsdata
Je kunt je aanmelden op de website van de Stem van het Kind: https://www.destemvanhetkind.nl/product-categorie/opleidingen/online-trainingen

Hier kun je je specifiek aanmelden voor een training bij jou in de buurt!